Türkiyenin En Büyük Chat ve Sohbet Portalında Yeni Chat Arkadaşlıkları Edinin.

Sohbet Girişi


* Şifreniz yoksa boş bırakın. ESKİ SÜRÜM İLE BAĞLAN

Kurban Bayramı Namazı Nasıl Kılınır?


Kurban Bayramı Namazı Nasıl Kılınır?

Kurban Bayramına yaklaştığımız şu günlerde en çok merak edilen konulardan bazılar da, bayram namazı farz mı, vacip mi, kimler bayram namazı kılmakla mükellef ve kurban bayram namazı kaç tekbirle ve nasıl kılınır? gibi hususlardır.

35837

Öncelikle Kurban Bayramı Namazının hükmü ile başlamakta yarar vardır. Hanefi Mezhebine göre Cuma Namazının vücûb şartlarını taşıyan kimselerin Kurban Bayramı namazını da kılmaları vaciptir.

Diğer mezheplerin konuylar ilgli görüşlerine bakacak olursak, Şafi ve Maliki mezheplerine göre müekked sünnet olan kurban bayramı namazı, Hanbeli mezhebine göre ise farz-ı kifayedir.

Ülkemizde genellikle camilerimizde bayram sabahı din görevlileri tarafından bayram namazlarının kılınışları tarif edilse de, geç kalan bazı vatandaşların bu bilgiden mahrum kaldıkları ve namazda hata ettikleri tarafımızca müşahede edilmektedir. Bu itibarla istedik ki böyle bir durumun hasıl olmaması için geniş bir araştırma ile en doğru bilgiyi sunma hedefinden şaşmayarak sizlere Kurban Bayramı namazının kılınışı yazılı ve görsel olarak sunmaya çalışalım. Mevlam yaptığımız ve yapacağımız hatalarımızı bağışlasın. Mevlam Kurban Bayram namazınızı şimdiden kabul eylesin.

Kurban Bayramı Namazına Nasıl Niyet Edilir?

Halk arasında dokuz tekbir, iki rekat üzerimize vacip olan Kurban Bayramı namazını kılmaya uydum imama veya

”Niyet ettim Allah rızasi için Kurban Bayramı namazını kılmaya, uydum imama” diye niyet eder.

Birinci Rek’at :……………
♦ İmam ”Allahü Ekber” deyip ellerini yukariya kaldırınca, cemaat de ”Allahü Ekber” diyerek ellerini yukarıya kaldırıp göbeği altına bağlar.*

♦ Hem imam, hem de cemaat gizlice ”Sübhaneke” duasını okur. Bundan sonra üç kere tekbir alınır. Bunlara zevâid tekbirleri denir. Tekbirlerin alınışı söyledir:*

Birinci Tekbir: İmam yüksek sesle, cemaat da onun peşinden gizlice ”Allahü Ekber” diyerek (iftitah tekbirinde oldugu gibi) ellerini yukarıya kaldırıp sonra aşağiya salıverirler. Burada kısa bir süre durulur.*

İkinci Tekbir: İkinci defa ”Allahü Ekber” denilerek eller yukarıya kaldirilip yine aşağıya salıverilir ve burada da birinci de oldugu kadar durulur. *

Üçüncü Tekbir: Sonra yine ”Allahü Ekber” denilerek eller yukarıya kaldirilir ve aşağiya salıverilmeden bağlanir. *

– Bundan sonra imam, gizlice ”Euzü Besmele”, açıktan fatiha ve bir sure okur. (Cemaat bir şey okumaz, imamı dinler)

– Rüku ve secdeler yapılarak ayağa (ikinci rek’ata) kalkılır ve eller bağlanır.

İkinci Rek’at :……………
♦ İmam gizlice Besmele, açıktan da fatiha ve bir sure okur. Sure bitince imam yüksek sesle, cemaat da içinden gizlice ”Allahü Ekber” der.

Birinci Tekbir: İmam yüksek sesle, cemaat da onun pesinden gizlice ”Allahü Ekber” diyerek (iftitah tekbirinde oldugu gibi) ellerini yukarıya kaldırıp sonra asağiya salıverirler. Burada kısa bir süre durulur.

İkinci Tekbir: İkinci defa ”Allahü Ekber” denilerek eller yukariya kaldirilip yine asağıya salıverilir ve burada da birinci de oldugu kadar durulur.

Üçüncü Tekbir: Sonra yine ”Allahü Ekber” denilerek eller yukariya kaldirilir ve asağıya salıverilir, dördüncü tekbir ile rükua varilir, sonra da secdeler yapılarak oturulur.

♦ Oturuşta. imam ve cemaat, Ettehiyyatü, Allahümme salli, Allahümme barik ve Rabbena atina… dualarını okuyarak önce sağa, sonra sola selam verip namazı bitirirler.

Namaz bitiminde tekbirlere başlanır “Allahu ekber Allahu ekber, Lâ ilâhe illallahu vallahu ekber Allahu ekber ve lillahi’l-hamd” diye tekbir getirilir. Anlamı şöyledir: “Allah herşeyden yücedir, Allah herşeyden yücedir Allah’tan başka ilâh yoktur O Allah herşeyden yücedir, Allah herşeyden yücedir Hamd Allah’a mahsustur” Tekbirlerin bu şekli Hz. Ali ve Abdullah b Mes’ûd (r.anhümâ)’ya dayanır.

♦ Namazdan sonra hutbe okunur.
♦ Hutbe’den sonra Üç defa tekbir getirilir, İmam bu esnada mihrabına geçer.



Bir cevap bırakın.

CLOSE
CLOSE