Kronik yorgunluk, hastanelere başvuran hastaların en sık yakınmalarından biri, %24’ünde ise asıl şikayettir. Yorgunluk strese bağlı olabildiği gibi, altta yatan şeker hastalığı, kan hastalıkları, vitamin eksiklikleri, tiroit hastalıkları, depresyon, hepatit dediğimiz karaciğer hastalıkları, enfeksiyon hastalıkları, düşük veya yüksek tansiyon, kalp damar hastalıkları veya kanser hastalığının belirtilerinden biri olabilir. Kronik yorgunluk ile beraber kansızlığa sebep olan vitamin eksikliklerinin başında B12 vitamini, demir ve folik asit eksikliği gelir. Tiroit bezinin az çalışması durumunda kilo artışı, vücutta şişlik, kabızlık, fazla uyku uyuma yakınmalarının yanında en sık görülen yakınma yorgunluktur.
Kronik yorgunluk sendromu, 6 aydan uzun süren, yatak istirahatı ile düzelmeyen mesleki, sosyal ve kişisel aktivitede azalmaya sebep olan halsizlik, yakınması yanında baş ağrısı, tekrarlayan boğaz ağrısı, kas ve eklem ağrıları ile kendini gösteren bir hastalıktır. Hastalarda ağrılı lenf nodları, egzersizden sonra 24 saatten uzun süren aşırı yorgunluk bulunabilir. Hastalık, hastaların 1/3’ünde enfeksiyon sonrası, geri kalanında da kaza, cerrahi girişim veya stresi takiben ortaya çıkar. Tedavi düzenli egzersiz, dengeli beslenme, stresin azaltılması, psikoterapi uygulanması, antiinflamatuar ilaç ve anti depresan ilaç tedavisini içerir.
KaRa
Elimizden geldigince düzenli olmamız gerekiyo kesinlikle..mesela örnekleme yapacak olursak en azından cep tel imizi sarj a takarken kendimizden uzak tutmamız gerekiyo :)